Naučte se pěstovat slunečnice a rozzařte tak svou zahradu!

Slunečnice byly nedílnou součástí záhonů našich babiček a dodnes jsou jakýmsi symbolem pro typickou venkovskou zahrádku. Tyto květiny však můžete pěstovat i na terase či balkoně. Jejich krásné květy miluje snad každý, velkou výhodou je navíc jejich nenáročnost, díky které je zvládne vypěstovat i úplný začátečník. Vyberte si odrůdu, která je vám nejbližší, a pojďte se s námi podívat, jak slunečnicím zajistit vhodné podmínky pro růst.

Slunečnice záhonu i v bytě

Při pohledu na pole plné slunečnic by člověk těžko tipoval, že se tyto květiny dají pěstovat také v bytě. K těmto účelům je však nutné zvolit odrůdy menších rozměrů, které jsou vhodné k životu v nádobách. Po vysetí semínek umístíme květináč na světlý okenní parapet, protože jen na slunci mohou tyto rostlinky prospívat.

Pokud se rozhodneme pro klasiku, tedy pěstování slunečnic v záhonu, volíme vyšší kultivary, které se v zahradě neztratí a budou její dominantou. Vyset je můžeme prakticky kdekoliv – v travním porostu, do záhonu společně s jinými letničkami, mohou také „lemovat“ zdi domu nebo skleníku. Jediné, na co musíme vzít potaz, je to, že květiny potřebují hodně slunce a závětří. Vysoké stonky by se na volném prostranství mohly při zhoršených povětrnostních podmínkách polámat.

slunečnice

Kdy a jak vyséváme?

Semena vyséváme ideálně v polovině dubna přímo do zeminy. Nezapomeňte na prostor mezi jednotlivými rostlinami, který musí být alespoň dvacet centimetrů. S nižšími květinkami jiných druhů takové rozestupy nepotřebují, ty ba naopak mohou mělce kořenícím slunečnicím poskytnout jakousi oporu. Jak už bylo řečeno výše, volíme slunné místo v závětří.

Slunečnice jsou velmi odolné a dokáže je vypěstovat i malé dítě. Potřebují však dobře propustnou hlinitopísčitou půdu a nesnášejí přemokření. Jestliže máte v plánu semínka vysévat do květináčů, smíchejte klasický substrát s pískem, klidně v poměru až 1:1. Květiny potřebují prostornou nádobu. Na jejich poměry sice koření poměrně mělce, o to více se však podzemní systém rozrůstá do šířky.

Péče o slunečnice

Kromě vhodného stanoviště a zeminy toho slunečnice moc nepotřebují. Před setím můžete do půdy přidat kvalitní kompost, nebo během vegetačního období přihnojovat organickými hnojivy v zálivce. Živiny velmi ocení a odmění se vám krásnějšími květy a mohutnější konstitucí. Když sazeničky dorostou přibližně 20 centimetrů, poskytněte jim nějakou oporu, třeba ve formě tyčky, později u větších odrůd i dřevěného kůlu zapíchnutého do země.

Slunečnice mohou kvést celé vegetační období – až do prvních mrazíků. Tomu však musí zahradník trochu pomoct. Ve chvíli, kdy uvidíte, že květenství začíná tvořit semena, celý květ odstřihněte. Nemusíte se obávat, rostlina má další poupata, na která začne svou pozornost směřovat, a opět vám vykvete. Ustřižené květy lze použít v aranžmá, do suchých vazeb, nebo jen tak do vázy na dekoraci jídelního stolu.

péče o slunečnice

Neobvyklé druhy a odrůdy

Slunečnice to nejsou jen vysoké rostliny se žlutým květenstvím. Můžete vybírat z mnoha barev i velikostí. Záleží na vašem vkusu i na tom, kde daná květina poroste. Do nádob se hodí nižší odrůdy, například ‚Pacino Mix‘ se dorůstá pouhých 40 centimetrů a potěší vás svými drobnějšími žlutooranžovými květy. Do květináčů se hodí také odrůdy ‚Teddy Bear‘ nebo ‚Dwarf Gailarda‘.

Pokud toužíte po obrovských rostlinách, které budou středobodem celé zahrady a chcete, aby každého zaujaly na první pohled, zvolte například odrůdu ‚Kong‘, která dosahuje neuvěřitelných 4 metrů a řadí se mezi ty nejvyšší kultivary vůbec. Svými neobvyklými květy v sametové až černé barvě jistě zaujme ‚Chianti‘ či oranžovohnědá ‚Terracota‘.

Využití slunečnic

Tyto rostliny mají mnohá využití zejména v potravinářském průmyslu, kdy se z jejich semen lisuje slunečnicový olej. Tento olej se pak využívá také při výrobě barev, mazadel, mýdel nebo podobně jako řepka pro výrobu látek, které jsou součástí pohonných hmot. Méně známým způsobem využití je sušení okvětních plátků slunečnic, ze kterých se poté připravuje čaj.

Při pěstování doma samozřejmě takovou škálu možností nemáte. Semínka však můžete sklidit, oloupat a jen tak přírodní či pražená využít v kuchyni. Do zahrady vám tyto květiny také přilákají drobné ptactvo, které se semínky živí, a poskytnou potravu velkému množství užitečných opylovačů včetně včel a čmeláků.

TIP: K pěstování na zahradě i v nádobách doma či na balkoně se nehodí jen slunečnice, ale i další rostliny. Mezi ně patří například různé druhy paprik. V tomto článku přinášíme tipy, jak pěstovat chilli a feferonky.

  • Jak správně odzimovat bazén?
    Bazén odpočíval od zimy do jara a nyní je čas na přípravu na novou koupací sezónu. Důkladné odzimování a pravidelná údržba jsou klíčové pro udržení bazénu v optimálním stavu. Moderní technologie, jako jsou automatické vysavače a tepelná čerpadla, vám mohou ušetřit čas a fyzické úsilí. Pravidelná údržba bazénu je nezbytná pro bezpečné a příjemné koupání po celou sezónu.
  • Nová lahev s brčkem – změňte pitný režim vašich dětí s JUKKI
    V moderním životě je důležité dbát na zdraví a pitný režim dětí. Láhev na pití od JUKKI nabízí inovativní design, bezpečné materiály a širokou škálu barev. Produkt je bezpečný, flexibilní výběr, trvanlivý a funkční. Zohledňuje ekologii a udržitelnost. JUKKI poskytuje radost, pohodlí a bezpečí doma.
  • Jak vybrat záclony do bytu, domu, kanceláře nebo hotelu?
    Záclony mají v interiéru velký význam, chrání před slunečním zářením a dotvářejí atmosféru. Při výběru je klíčové zvážit velikost okna, styl interiéru, funkčnost a materiál. Volte barvu odpovídající stěnám a nábytku. V hotelovém prostředí volte odolné a luxusní materiály, doplňte závěsy a dekorativní prvky.
  • Recenze: Kapslové kávovary – jak vybrat + nejlepší modely 2024
    Káva je pro mnoho lidí nedílnou součástí každodenního života. Kapslové kávovary nabízejí rychlou a jednoduchou přípravu kávy. Při výběru kávovaru a kapslí je důležité zvážit typ kávovaru, tlak páry, příkon, objem nádoby na vodu a další funkce. Oblíbené značky kapslových kávovarů včetně jejich předností a nevýhod jsou Nescafé Dolce Gusto, Tchibo Cafissimo, Nespresso a Tassimo.
  • Bytový textil a jeho role v interiéru
    Bytový textil, jako jsou záclony a závěsy, jsou klíčové prvky designu interiéru, ovlivňující jeho atmosféru a pohodlí. Výběr materiálu, barvy a délky je důležitý. Trendy směřují k minimalistickým vzorům a barvám, ale stále jsou populární i tradiční vzory a bohaté textury. Hotové záclony nabízejí širokou škálu stylů a materiálů. Voálové záclony dodávají místnosti lehkost a eleganci.

Blog na WordPress.com.